Canabis– legal în România?!

Canabis– legal în România?!

Cu toții știm că în România este ilegal să consumi marijuana. Totuși, statul român a legalizat utilizarea plantelor de canabis în scopuri medicale încă din 2013, fiind a 10-a țară europeană  care a făcut acest pas. Totuși, care ar fi limitele? În ce contexte putem utiliza legal plantele de canabis în România?

Pentru ca un produs medicinal pe bază de canabis să poată fi comercializat în România, el trebuie să corespundă unor reglementări și unui control strict. În primul rând, nivelul de THC prezent nu poate fi mai mare de 0,2%. Orice conține o concentrație mai mare este ilegal. Mai mult, medicamentele pe bază de cannabinoizi pot fi eliberate numai pe bază de prescripție medicală și nu includ produse care pot fi fumate sau mestecate.

Mai trebuie să știm și că nu orice produs medical pe bază de canabis este legal în România. Aici trebuie să facem distincția între canabis sativa I (cânepă) și canabis indica (marijuana). În timp ce primul are un conținut ridicat de CBD, dar scăzut de THC, în cazul celui de-al doilea, situația este invers proporțională. Marijuana are un conținut mare de THC, dar scăzut de CBD, lucru ce o încadrează în categoria substanțelor interzise la noi în țară.

Deși legea permite încă din 2013 consumul de canabis in scopuri medicale, la noi încă nu există pe piață produse de acest fel deoarece nicio companie nu a depus vreo cerere în acest sens la Agenția Națională a Medicamentului (ANM). De fapt, în întreaga Uniune Europeană, a fost, până acum, aprobat un singur medicament pe bază de canabis care este prezent în 15 țări precum Maria Britanie, Spania, Finlanda, Suedia sau Polonia. Producătorii acestui medicament numit Sativex (folosit în tratarea sclerozei multiple) au încercat să intre și pe piața din România, însă nu au primit aprobare. Conform Asociației Marijuana Medicinală România, acest lucru a fost cauzat de faptul că în România legea este confuză și nepermisivă în ceea ce privește importul unor astfel de produse.

Astfel, deși consumul de canabis medicinal s-a dovedit de-a lungul timpului benefic în tratarea unor anumite boli cum ar fi, de exemplu, scleroza multiplă, pacienții din România încă nu au acces la acest tip de tratament.

Totuși, când vom avea în România tratamente medicinale pe bază de canabis acum că legislația permite (deja de mai bine de 5 ani)? Acesta este o întrebare la care încă nu putem răspunde. Rămâne să așteptăm ca legile să devină mai clare sau mai permisive ori ca un producător să facă toate demersurile și compromisurile necesare pentru a intra pe piața din România.

Posted on 2018-11-18 by SeedsMafia Home, Despre Cannabis, Noutati din Romania 0 5699
Alte articole care te-ar putea interesa

Leave a CommentLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.
Next

No products

To be determined Livrare
0,00 lei Total

Finalizeaza comanda