Consumul de marijuana – adevăruri și mituri

Consumul de marijuana – adevăruri și mituri

Canabisul este unul dintre cele mai populare drogurile ilegale din lume. Despre beneficiile sau efectele nocive ale acestor substanțe s-a scris mult în ultimii ani, odată cu creșterea interesului pentru proprietățile acestei plante. Totuși, ce este adevărat și ce este mit în legătura cu consumul de marijuana? În următoarele rânduri vom încerca să facem lumină cu privire la unele afirmații despre canabis pe care majoritatea le-am auzit.

Marijuana dă dependență

Marijuana poate interacționa cu „centrii plăcerii” din creier dând o senzație de dependență, iar consumatorii frecvenți vor avea nevoie cu timpul de o doza mai mare pentru a obține efectele dorite. Cu toate acestea, dependența de marijuana este una de natură psihologică, fiind diferită substanțial de dependența de substanțe precum heroina la care renunțarea poate implica chinuri fizice îngrozitoare. Ceea ce este însă și mai interesant este faptul că studiile arată că doar 9% dintre consumatorii de marijuana devin dependenți, în timp ce dependența de substanțe precum tutunul sau alcoolul se manifesta la 32%, respectiv 15% dintre consumatori.

Marijuana este primul pas spre folosirea altor droguri mai periculoase

Unul din argumentele pentru interzicerea consumului de marijuana este acela că această substanță reprezintă un „gateway drug” pentru consumul altor substanțe narcotice mai puternice și de mare risc, în special în cazul tinerilor. Cu alte cuvinte, se crede că o persoană care în adolescență consumă marijuana și continuă să aibă acest obicei și când ajunge să fie adult, va fi mai probabil să încerce și chiar să devină dependent de droguri mai periculoase (cum ar fi cocaina sau heroina). Într-adevăr, statisticile arată că persoanele care consumă marijuana sunt mai doritoare decât restul să încerce și alte tipuri de droguri, însă acest lucru nu este cauzat de consumul de marijuana în sine. Un studiu demarat în America de The Institute of Medicine arată că marijuana nu este un „gateway drug” și nici un predictor al consumului abuziv de droguri.

Oamenii care consumă marijuana sunt mai leneși

În America, consumatorilor de marijuana li se spune „stoneri”, un stereotip ce sugerează că aceștia ar fi leneși. Dacă ar fi să întrebăm românii ce părere au despre consumatorii de canabis, probabil rezultatele ar arăta ceva similar – persoane leneșe, fără viitor sau motivație. Dar oare consumul de marijuana afectează motivația unei persoane? Studiile arată clar că nu! Există o afecțiune numită „sindrom amotivațional” caracterizat prin apatie care a fost inițial atribuit consumului de marijuana. Totuși, studiile ulterioare au arătat că acest sindrom se manifestă la 5%-6% din populația globului, atât în cazul consumatorilor, cât și în cazul non-consumatorilor de marijuana.

Așadar, ce este mit și ce este adevăr despre consumul de marijuana? Am încercat să răspundem la 3 dintre cele mai cunoscute mituri despre consumul acestor substanțe. Acest articol este unul pur informativ. Nu încurajăm în niciun fel consumul de substanțe interzise sau a oricăror activități ilegale.

Posted on 2018-11-18 by SeedsMafia Home, Despre Cannabis 0 3018
Alte articole care te-ar putea interesa

Leave a CommentLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.
Prev
Next

No products

To be determined Livrare
0,00 lei Total

Finalizeaza comanda