Consumul de canabis – trend nou sau obicei vechi?

Consumul de canabis – trend nou sau obicei vechi?

Consumul de canabis pare un fenomen relativ nou și în creștere. Auzim de tot mai multe state unde este legalizat, de o creștere a numărului de consumatori de la an la an, dar și a studiilor asupra beneficiilor sau a efectelor nocive ale acestor substanțe. La noi în țară, auzim din când în când știri care arată că, deși consumul de marijuana este ilegal în România, numărul consumatorilor crește de la an la an. Dar oare consumul acestor substanțe este un fenomen nou? Cercetătorii spun că este, de fapt, un obicei mai vechi decât am fi crezut.

Dovezile arheologice arată că folosirea cânepei datează de încă acum 10 000 de ani. Mai exact, canabisul era folosit în industria textilă în arealul asiatic, în zona ocupată acum de Taiwan. Câteva milenii mai târziu (undeva în jurul mileniului al III-lea î Hr.), este consemnată în tradiția naturistă chineză utilizarea canabisului în scopuri medicale. Proprietățile acestei plante au fost consemnate de vechii locuitori ai Chinei ca fiind cauterizatoare și anestezice. Chinezii au folosit cânepa și pentru a face haine, încălțăminte, frânghii și o formă de hârtie timpurie.

Canabisul a fost popular și pe teritoriul Indiei, încă din cele mai vechi timpuri. Aici, planta nu a avut doar utilizări medicale, ci și religioase. Printre bolile pentru care era folosită se numără problemele gastrice, durerile de cap sau insomniile. Mai mult, canabisul era folosit și drept anestezic în pentru durerile asociate travaliului.

Dovezi ale utilizării acestei plante în scopuri medicale putem întâlni și în Egiptul Antic, încă din jurul anului 1 700 î.Hr. Conform unor izvoare istorice descoperite în această zonă, canabisul era folosit de vechii egipteni pentru a trata hemoroizii sau durerile de ochi.

În Europa, planta a ajuns inițial în zonele de la nordul Mării Negre din Orientul Mijlociu. Relatări despre utilizarea substanței în această zonă avem chiar de la Herodot care afirmă că sciții foloseau canabisul în scopuri recreaționale, dar și religioase. Conform lui, în procesiunile funerare scite, semințe de cânepă erau aruncate peste pietre încinse, iar acestea scoteau o cantitate mare de aburi.

Folosirea cânepei are o istorie de milenii și în spațiul carpato-danubiano-pontic (teritoriul României de astăzi). Dovezile istorice arată că planta era folosită în ceremonialuri religioase. Aparent, în această zonă existau unii șamani care își induceau o stare de transă cu ajutorul efectelor psihotrope ale canabisului. Aceste fețe religioase erau numiți kapnobatai, adică „cei care merg pe nori de fum”.

Așadar, putem vedea că, de fapt, consumul de canabis nu este un trend nou, ci mai degrabă un obicei existent de milenii în toată lumea. În România există legi care interzic consumul substanțelor psihotrope încă din anul 1928, însă din 2013, consumul în scopuri medicale a tratamentelor ce conțin canabis a devenit legal (dar strict reglementat). Prin acest articol, nu încurajăm consumul de substanțe ilegale, ci doar dorim să punem în evidență istoria utilizării acestei plante.

Posted on 2018-11-19 by SeedsMafia Home, Despre Cannabis, Noutati internationale 0 2857
Alte articole care te-ar putea interesa

Leave a CommentLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.
Prev
Next

No products

To be determined Livrare
0,00 lei Total

Finalizeaza comanda